Egy sztoikus filozófus naplója

Egy sztoikus filozófus naplója

A hála fogalma a sztoikus filozófiában, avagy Seneca alakja röviden 4. nap

2023. június 26. - Vigh Róbert László

seneca.jpgMottó: 

Miben tévednek hát az emberek, noha mindannyian a boldog életre vágynak? Abban, hogy a rávezető eszközöket fogadják el helyette, s mialatt keresik, menekülnek előle. (Seneca)

 

Mi a hála? 

Szerintem mindenképpen egy pozitív érzéscsomag. Főleg akkor érezzük, ha valaki kedves velünk, ajándékoz nekünk, szívességet tesz nekünk, vagy bármilyen nagyvonalú cselekedetet hajt végre- értünk. Az ókortól kezdve (legyünk őszinték) az összes nagy világvallás rengeteget foglalkozik ennek a kérdéskörnek a vesézésével, elemzésével.

Ki volt Seneca?

Seneca, (mármint Minor!!! i. u. 4- 65) az egyik talán leghíresebb, legnagyobb hatású és legelismertebb sztoikus filozófus és államférfi, tanácsadó aztán bőven találkozott a hála ellenkezőjével, amikor tanítványa, a méltán sátánfajzatnak tartott Nero császár egész egyszerűen öngyilkosságra kényszerítette őt.

Lucius Annaeus Seneca eszménye a hatalommegosztás elve volt, irodalmi munkásságából drámái és levelezései a legjelentősebbek, költőként több mint 4 kötetnyi epigramma fűződik a nevéhez. Seneca a kereszténység köreiben is nagyon népszerű alak- voltak, akik Szent Pál és Seneca között vontak (hamisan) párhuzamot, és tettek közéjük egyenlőségjelet (...). Ami az egészből tényleg igaz: a felebaráti szeretetet, a megbocsátást, a szőlőtőke- szimbólumot éppúgy használta írásaiban ő is, mint a biblikus források. Magas rangú keresztyén egyházi vezetők, később a pápák is sokszor nyúltak tanaihoz, művei kedvelt olvasmányok voltak köreikben. Az ártatlanul megölt archetípusa, a tiszta lelkiismeret szinonimája- csak a puszta neve. (Rubens vagy Luca Giordano manierista/ barokk képeit a témát tekintve: ajánlom meleg szívvel mindenkinek!)

Légy hálás! 

A hála érzet kinyilvánítása pozitívan befolyásolja az emberi kapcsolatokat, mind a párkapcsolatokat, mind a barátságokat, valamint a munkakapcsolatokat is. Azok a főnökök, akik kifejezik, a hálájukat a dolgozójuk felé joggal számíthatnak arra, hogy beosztottjuk motiváltabban dolgozik majd nekik. Érdemes tehát kifejeznünk a hálaérzetet minden emberi kapcsolatunkban és ehhez sokszor egy köszönöm is elég! A hálát gyakorolhatjuk nap mint nap. Készíthetünk feljegyzést magunknak minden egyes nap végén, hogy mi az amiért hálásak vagyunk. De ha minderre nincsen időnk, gondolatban hálát adhatunk akár egy másodperc alatt is sok mindenért vagy akár ezt egy konkrét személynek is címezhetjük. A meditáció is fokozhatja a hálaérzetünket, valamint ezen keresztül az élettel való elégedettségünket is, ha rendszeresen gyakoroljuk. 

Tipp!

Még ma adjunk hálát legalább 3 dologért, amit szeretünk az életünkben és ha tehetjük tegyük rendszeressé ezt a tevékenységet! A (sztoikus) filozófia is valójában erről szól: hogyan váljunk jobb emberré? 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztoikusfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr9818154238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása