Egy sztoikus filozófus naplója

Egy sztoikus filozófus naplója

Epiktétosz és az erkölcsfilozófia 3. nap

2023. június 16. - Vigh Róbert László

 epiktetusz-579x1024.jpg

Ne oktass ki senkit arról, mit tegyen; te tégy úgy, ahogy neked tetszik, és maradj csendben!- (Beszélgetések)

Epiktétosz egy görög származású, -többnyire- rabszolgasorban élt és alkotott szerző volt, akinek az életéről igazság szerint baromi keveset tudunk. 

A neve ógörögül annyit tesz, mint "szerzett" vagy "kapott", fríg származású volt, és az egyik lábára béna vagy sánta. Krisztus utáni I. században, (híres tanítványa, Arrianos útján), a mainstream sztoikus iskola mestereként tette közzé írásait. Valójában úgy lett ő mérföldköve ennek az irányzatnak, hogy újdonságot ebbe a levesbe nem nagyon tett bele. 

Miért olyan fontos ő nekünk?

Gondolkodásmódja eléggé gyakorlatias, szinte teljesen mellőzi a filozófusokra olyan nagyon jellemző absztrakt eszmefuttatásokat. Inkább arra hegyezi ki az egészet, hogyan és miként kellene élnünk. Érintőlegesen foglalkozott igazság szerint csak a metafizikával, mégis számot ad az alapvető sztoikus ismérvekről.

Kiknek ajánlom a műveit?

Azoknak, akik borús életkörülményeiken akarnak csak egyszerűen javítani. Illetőleg azoknak, akik épp a szülővé válás feladataival birkóznak- a gyereknevelési stratégiái több mint zseniálisak. Továbbá azoknak, akik választ keresnek arra, hogyan tegyünk különbséget azon dolgok között amik rajtunk múlnak, és hogyan azokon, amik nem. Írásainak elsődleges célja az, hogy elvezesse olvasóját a zavartalan, nyugodt lelkiállapotba. Ideális útmutató azok részére, akik keresik a választ a negatív érzelmek és nehéz élethelyzetek kezelésére- akár egy modern konfliktuskezelő könyv előfutárának is tekinthető, a szó szoros értelmében.

Élj egészséggel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztoikusfilozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr9318147918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása